Sanitaire leidingen
- Alle afvoeren zijn in HDPE en gelast. HDPE is veel sterker dan PVC en is zonder dichtingen, in tegenstelling tot PP.
- Verticale afvoerbuizen worden voorzien van ontluchting door een dakdoorgang naar buiten of een Knits standleiding- en rioolbeluchter op de zolder. De ontluchting van de afvoerbuizen dient om het afvalwater goed te laten weglopen. Zo worden geen sifons geleegd en wordt onaangename geur vermeden.
- Alle toevoerleidingen in de grond, valse wand of plafond zijn Alpex meerlagenbuizen die vertrekken aan een collector en toekomen aan het aftakpunt. Er worden dus geen aftakkingen gedaan onderweg. Hierdoor kunnen geen lekken kunnen ontstaan. Bovendien zorg ik dat alle aftakpunten apart kunnen dichtgedraaid worden aan de collector. Dit heeft als voordeel dat wanneer een bepaalde kraan of voorziening moet hersteld, vervangen of tijdelijk afgesloten worden, niet de volledige watertoevoer moet afgesloten worden.
- Alle opbouw waterleidingen zijn Mepla meerlagenbuizen die worden geïsoleerd om geen condens te krijgen bij koudwaterleidingen en zo weinig mogelijk warmteverlies bij warmwaterleidingen.
- Regenwater wordt voorzien door een pomp in de regenput te steken en met een trio-filter (grof, fijn en actieve koolfilter) waar het regenwater binnen komt.
- Installatie van een vorstvrije gevelkraan zorgt ervoor dat het water in uw buitenkraan niet meer moet afgelaten worden in de winter. Deze kan dus niet kapot vriezen.
- In de keukenkast onder de spoelbak voorzie ik graag een boiler van 10L zodat er meteen warm water aanwezig is. Op die manier is er dus geen wachttijd voordat het warm water uit de kraan komt.
Verwarming
- De verwarmingsketel die ik het vaakst installeer, is een condensatiegasketel van het merk Vaillant, deze is qua prijs/kwaliteit zeer goed en voor onderhoud of herstelling zijn er veel en snel onderdelen beschikbaar bij mijn leveranciers.
- De verwarmingsketel is voorzien van een magnetische vuilfilter, microbellen-luchtafscheider en een extern expansievat.
- De warmwaterproductie wordt standaard voorzien door een condensatiegasketel met doorstromer.
Voordelen: budgetvriendelijke installatie, beperkte installatieruimte, geen energiekosten om warm water warm te houden.
Nadelen: beperkt debiet, normaal verbruik voor 1 badkamer.
- Er kan ook gekozen worden voor warmwaterproductie met een boiler.
Voordelen: het debiet wordt berekend volgens wat nodig is voor het project, aan de hand van de berekening wordt de grootte van de boiler bepaald.
Nadelen: duurdere installatie en grotere installatieruimte nodig.
- De vloerverwarmingsbuizen worden elke 10 cm gelegd en vast gemaakt met tackers in de isolatie. Door de buizen elke 10 cm te leggen kan er gewerkt worden met een zo laag mogelijke temperatuur om een te hoge vloertemperatuur (max 29°C) te voorkomen. Daarnaast plaats ik ook alternatieve systemen, bv met noppenplaten, vraag hier gerust naar.
- De thermostaten die ik installeer zijn weersafhankelijk gestuurd waardoor er zo comfortabel en zuinig mogelijk wordt verwarmd. Ik kan ook een extra draadloze thermostaat voorzien, vraag hier gerust naar.
Ventilatie
- Een C-systeem wordt bediend met een 3-standen schakelaar. De optie bestaat om er een vocht- en CO2-sensor in te plaatsen zodat het automatisch kan werken als de waarden te hoog zijn.
- Een D-systeem wordt ook bediend met een 3-standen schakelaar. Er is een vochtsensor ingebouwd in de unit om automatisch te werken als de waarden te hoog zijn.
- De aanzuig- en uitblaasleidingen van de buitenlucht worden geïsoleerd om condens in en op de leidingen te vermijden.
- De ventilatie en roosters regel ik zelf in volgens de nodige debieten.
Elektriciteit
Voor verlichting, stopcontacten en alle bedieningen installeer ik graag een stuurbaar systeem. Daarom wordt steeds een extra kabel voorzien die ervoor zorgt dat met één centrale module alles kan geregeld worden: timers, alles-uit functie waarbij met één knop alles wordt uitgeschakeld bij het verlaten van het huis, behalve de toestellen zoals diepvries en koelkast die uiteraard moeten aangesloten blijven. Een extra voordeel is het gemak waarmee de regeling kan aangepast worden: als er iets moet veranderd worden (bv welke drukknop welke lamp bedient, aanpassingen bij een veranderde behoefte) kan dit via de software van de module, en hoeft de bedrading niet veranderd worden zoals bij klassieke installaties steeds het geval was.